"We zijn erg blij en dankbaar met De Klokkenberg; mensen doen hun best voor Jorien, daar mag best iets tegenover staan."

We spreken Juup en Rinke van Toor, de ouders van Jorien, een van de twaalf bewoners van woonlocatie De Klokkenberg in Nunspeet. Het echtpaar is mantelzorger voor hun dochter Jorien, die in het weekend thuis is en doordeweeks bij De Klokkenberg verblijft. Het echtpaar is dankbaar voor de zorg die Jorien krijgt en geeft ook graag iets terug; Juup en Rinke zijn beiden lange tijd actief geweest als kookvrijwilligers op de locatie en Juup is op dit moment de vaste technisch vrijwilliger van de locatie.

U bent mantelzorger voor uw dochter Jorien. Hoe ziet de zorg voor Jorien eruit?

Rinke: Onze dochter Jorien is 32 jaar en woont inmiddels bijna 12 jaar bij woonlocatie De Klokkenberg in Nunspeet. Ze is de vierde en jongste in ons gezin; ze heeft een oudere zus en twee broers. Jorien is een jonge vrouw met een verstandelijke beperking, autisme en ze heeft een angststoornis, waardoor ze heel kwetsbaar is. Jorien heeft veel zorg en veel nabijheid van de mensen om haar heen nodig om te kunnen functioneren. Jorien kan redelijk goed praten en best ad rem reageren, waardoor ze geregeld op sociaal-emotioneel gebied overschat wordt. Dat is voor haarzelf en voor haar omgeving soms moeilijk.

Jorien is in het weekend bij ons en doordeweeks bij De Klokkenberg. Als ze thuis is, ben ik er 100% voor haar. Ik vind het heel gezellig als ze er is, het is echt een lieverd. Ze heeft een heel lief karakter. Maar het is goed dat ze op maandag weer naar Nunspeet gaat en Siloah de zorg overneemt. De zorg voor Jorien is intensief. Ik werk twee dagdelen in de week in een kringloopwinkel. Ik vind het heerlijk om op die manier mijn hoofd leeg te maken, want ook in haar afwezigheid houdt de zorg me dagelijks bezig.

Hoe ervaart u de begeleiding vanuit Siloah?

Rinke: Jorien is heel afhankelijk van haar begeleiders. Daar ontleent zij haar gevoel van veiligheid en stabiliteit aan. Het is voor haar dan ook heel belangrijk te weten wie er op welke dag werkt en dat er weinig veranderingen op de locatie plaatsvinden. Jorien gaat iedere maandag blij naar De Klokkenberg.

Juup: We merken dat Siloah openstaat voor maatwerk en samenwerking met externe specialisten. Jorien is een meisje met een moeilijke zorgvraag. Daar hebben ze goed op ingespeeld. Het team heeft bijvoorbeeld een tijd coaching gevolgd om met haar specifieke zorgvraag om te kunnen gaan. Dat waarderen we heel erg.

Uw inzet als technisch vrijwilliger wordt door het team van De Klokkenberg zeer gewaardeerd. Hoe is dit zo gekomen?

Juup: We zijn in januari 2017 begonnen als kookvrijwilligers. Eens in de 4, 5 weken kookten we op de groep. Dan had de leiding even de handen vrij om extra tijd te besteden aan de bewoners. Dat vonden wij een hele positieve ervaring; je leert de groep waar je dochter woont echt goed kennen, én ze leren ons als ouders goed kennen. Gaandeweg werd me vaker gevraagd of ik klusjes in en om de Klokkenberg voor mijn rekening wilde nemen; lampen vervangen, kapotte schommels repareren, lekkende kranen herstellen e.d. Het zijn meestal de huis-, tuin- en keukendingen die gedaan moeten worden. De bewoners weten inmiddels precies bij wie ze moeten zijn en bewaren dan ook hun klusjes voor mij: de lamp doet het niet, de deur gaat niet goed open. Ik werk dan vervolgens het lijstje af op een moment dat de bewoners op de dagbesteding zijn. We zijn erg blij en dankbaar met een instelling als De Klokkenberg; mensen doen hun best voor Jorien, daar mag best iets tegenover staan!

 

Benieuwd naar het team, de cliënten, onze visie op de zorg, of onze reformatorische identiteit? Bekijk dan de video van woonlocatie De Klokkenberg in Nunspeet: