Arend Strokap op pad met een grote rode truck

In de jaren voor corona was er in Rijssen de zogenaamde ‘Hexelse Truck Toer’: vrachtwagenchauffeurs rijden een toeristische rit met aan boord mensen met een beperking. “Maar voor sommige cliënten is zo’n rit te intensief”, vertelt begeleidster Hilde Dekker-Holland van Siloah dagactiviteitencentrum De Molenhoek in Rijssen. Toen de vraag kwam of iemand nog een hartenwens van een cliënt kende, wist zij er wel een. Een ritje met een truck voor Arend Strokap.

Arend is 61 jaar en woont op De Burcht in Rijssen, in De Bosuil. “Hij kan niet praten, maar begrijpt wel veel”, weet Hilde Dekker. “En hij kan goed aangeven of hij iets wel of niet prettig vindt. Dus toen ik hem vertelde over een rit met de vrachtwagen, was zijn reactie heel duidelijk. Hij stak zijn duim omhoog en maakte met zijn handen stuurbewegingen.” Terwijl Hilde dit vertelt laat Arend zien dat hij begrepen heeft wat er gezegd wordt: zijn duim gaat omhoog, gevolgd door een stuurbeweging met zijn armen en handen!

Hij stak zijn duim omhoog en maakte met zijn handen stuurbewegingen.

Nijverdal
Daar komt op deze gure donderdag een grote, rode Volvo vrachtwagen van Wessels Transport de straat voor De Molenhoek ingereden. Aan het stuur chauffeur Wouter Stegeman en die heeft getuige de brede glimlach op zijn gezicht veel zin in deze bijzondere rit. Zijn lading deze keer: Arend en Hilde die met enig geklauter in de cabine plaatsnemen. De chauffeur stuurt behendig de truck het industrieterrein af en maakt een rit richting Nijverdal en terug.

Secuur
Tot groot plezier van Arend, hij geniet met volle teugen. “Hij is altijd wel in voor een uitje”, weet begeleidster Hilde Dekker. “Hij gaat bijvoorbeeld graag mee boodschappen doen.” Sinds 2020 is hij één van de cliënten van de intensieve begeleidingsgroep op De Molenhoek. Hij werkt soms in de werkplaats, hoewel zijn energieniveau sinds een coronabesmetting minder is. “Arend werkt heel secuur”, vertelt Hilde, “hij kan heel goed met Lego bouwen, pakt de vaatwasser altijd netjes uit en is zo voor ons een hulp op drukke momenten. Veel dingen kan hij prima alleen doen.”

Hij is altijd wel in voor een uitje

Terug in De Molenhoek is duidelijk dat Arend een leuke tocht heeft gemaakt. Enthousiast steekt hij opnieuw zijn duim omhoog. Nu de truck toch beschikbaar is, nemen ook eerst Tim Ton en later Jolien Timmerman plaats in de cabine voor hun eigen Truck Tour. Jolien: “Dat was echt héél leuk.”