Bijzondere momenten

Het Woord van God overbrengen op cliënten, op ieders eigen niveau. Daarvoor gebruikt Siloah de Bijbelmethode ‘Door Woord en Geest’. Begeleiders kunnen hiermee op eenvoudige wijze de verhalen uit de Bijbel doorgeven. “En dat levert vaak bijzondere momenten op”, weet coördinator Zorg Stefanie Koemans van Siloah-locatie Saron in Geldermalsen.

Oorspronkelijk bestond de methode uit twee mappen: een tekstmap en een platenmap. Om nauw aan te sluiten bij het begripsniveau van bewoners, zijn er mappen op vier verschillende niveaus. Die mappen zijn er nog steeds, maar sinds 2022 is er ook een digitale versie, een app op de werktelefoon en iPad van de afdeling. Stefanie: “Dat werkt heel fijn en is ook duurzamer.”

Uitwerking
“In Saron gebruikt iedere afdeling de methode”, legt Stefanie, werkzaam op De Lelie, uit. “Wij gebruiken de methode bij de avondmaaltijd. Eerst lezen we een stukje uit de Statenvertaling, houden daarna de plaat omhoog en lezen de uitwerking uit de tekstmap voor. We gebruiken daarbij concrete taal, vermijden ingewikkelde woorden en leggen moeilijke woorden uit. Vervolgens stellen we een aantal vragen om te ontdekken of bewoners er iets van opgestoken hebben. Heel vaak komt er dan een mooi gesprek op gang. We sluiten af met het zingen van een passende psalm die de methode aanbeveelt.”

Storm
Medewerkers van Siloah zijn doordrongen van het belang om iedere dag met cliënten Gods Woord te openen. “We leven allemaal met
eeuwigheidsperspectief, iedereen heeft hetzelfde nodig om getroost te kunnen sterven”, aldus Stefanie. Uit ervaring weet ze dat de Bijbelse boodschap veel cliënten na aan het hart ligt. “Ze zijn puur en eerlijk en vertrouwen op de Heere. Dan stormt het buiten en zeggen ze: je hoeft niet bang te zijn. Soms als je ’s avonds even alleen met een bewoner bent, krijg je een heel mooi gesprek. Dan proef je geestelijk leven, dat zijn bijzondere momenten. Ja, bewoners houden mij wel eens een spiegel voor, soms is hun geloof jaloersmakend. Ik leer regelmatig van ze.”