Cornell Duister en John Visser werken het liefst in de natuur

Of de groengroep op De Leidsche Hoeven gezellig is? “Natuurlijk”, zegt Cornell Duister, en een brede glimlach onderstreept zijn antwoord. Samen met John Visser laat hij hun favoriete werkplek zien: het dierenverblijf.

Natuurbeleving De Leidsche Hoeven in Tricht (bij Geldermalsen) is met recht één van de groenste Siloah-locaties. Hier krijgen cliënten onder deskundige begeleiding dagbesteding aangeboden. Als we op een regenachtige dag binnenstappen, heerst er een positief klimaat. In de bakkerij, werkplaats, horecaruimte, groenafdeling, Vlinderhof, Bezige Bij en het atelier overheersen enthousiasme en gezelligheid.

Overstap
“Ik werk hier sinds september 2017 op de Leidsche Hoeven,” vertelt Cornell. De bewoner van Siloah-locatie Saron in Geldermalsen is iedere werkdag hier te vinden. “En op vrijdagmiddag maak ik auto’s schoon bij garage Jan van Mourik. Eerst werkte ik in de bakkerij, maar dat is altijd binnen. Dat is niets voor mij, vreselijk, ik wil naar buiten.” Een overstap naar de groengroep volgde en sindsdien is Cornell helemaal op zijn plek.

Niet oppervlakkig
Zijn werkzaamheden? De dieren, en met name de paarden, verzorgen. In de zomermaanden helpt hij bovendien mee in de moestuin, waar dan veel werk te doen is. “Kom maar mee,” zegt hij uitnodigend en wijst de weg naar het dierenverblijf. Daar is het een soort mini-boerderij. In één ruimte staan koeien, paarden, konijnen, geiten en een pony. “Ik geniet van de natuur, vooral nu alles weer in bloei staat. De bloesem, dat is schitterend. De perenbloesem is alweer weg, de appelbloesem groeit nog.” Dat genieten is bij Cornell niet oppervlakkig. “In de natuur zie je de hand van de Heere. Hij geeft zon en regen op Zijn tijd.”

Dit is Gelske, een Fries paard, en daar staat Vera, die is Bulgaars. Hoe ik dat weet? Dat zie je aan de kleuren.

Kraam
In het dierenverblijf lopen we Cornells collega John Visser tegen het lijf. Ook hij woont sinds vorig jaar in het nieuwe Saron en is vanaf 2022 vijf dagen per week aan de slag op De Leidsche Hoeven. “Ik begon in de werkplaats, maar de buitengroep is het leukste. Daar ben je in de natuur en heb je meer ruimte.” Zijn taak is vooral het bijhouden van de konijnen, maar ook de geiten en de moestuin behoren
tot zijn werkterrein. “We hebben veel verschillende groenten die we verkopen in een kraam aan de weg. Dat verkoopt goed. Maar het is nu nog veel te nat voor de moestuin.”

Als we naar buiten kijken zien we dat dit klopt, de moestuin heeft wel iets weg van een moeras. In de kast is echter het voorzaaien al wel gestart.

Even wennen
Wat John het mooiste vindt aan zijn werk? Het werken in de schepping, maar er speelt nog iets mee. “Voor mij is structuur erg fijn. Ik heb een vast werkschema en begin ‘s ochtends altijd met de konijnen. Dan kijk ik of ze voldoende water hebben en maak op tijd de hokken schoon. Om half elf drinken we altijd koffie.” De groengroep is een redelijk vaste groep, iedereen kent elkaar goed, maar soms komt er een nieuwe collega bij. “Als er een nieuwe bij komt, moet ik altijd even wennen,” zegt John. Zijn antwoord is bijna onhoorbaar, omdat de rij met koeien plotseling collectief begint te loeien.

Plaatje
“Kijk, daar staan de paarden,” neemt Cornell de fotograaf mee naar het achterste gedeelte van de dierenstal. “Dit is Gelske, een Fries paard, en daar staat Vera, die is Bulgaars. Hoe ik dat weet? Dat zie je aan de kleuren.” Het is nog even kiezen met welk van de twee hij op de foto gaat, maar voor de zekerheid schieten we bij beide viervoeters een plaatje. Voor John is het niet moeilijk kiezen om een plek te kiezen voor een foto. Bij de konijnen, natuurlijk!

Inpakwerk gezocht!
Naast de groengroep heeft De Leidsche Hoeven ook een atelier. Hier verzorgen cliënten verschillende werkzaamheden: van enveloppen en boeken bestickeren tot het samenstellen van besteksets, van vouwen van doosjes tot het verpakken van producten. De afgelopen tijd is het werkaanbod wat teruggelopen en daarom zoeken de cliënten bedrijven en organisaties die wel wat extra handen kunnen gebruiken. Heeft u seriematig werk? Mail of bel Lisa via l.kemp@siloah.nl of 06 86 84 08 61.