Goede buur in Moerkapelle

Op 1 augustus 2022 gaat Francien bij de Vaate (65) met pensioen, enkele dagen daarna start ze als vrijwilliger op de Siloah-afdeling in woonzorgcentrum Beth-San in Moerkapelle. Bijzonder: Francien is bewoner van woonlocatie De Zesling dat pal naast Beth-San ligt. Met recht een goede buur dus!

Francien is geboren in Hazerswoude, doorloopt de School met de Bijbel in Benthuizen en de IHNO in Gouda. Ze werkt 25 jaar bij inpakbedrijf Hageman waar ze boeken en catalogi inpakt. “Maar de zaak ging failliet, dat was niet leuk.” Gelukkig kan ze aan de slag in een sociale werkplaats en later bij een bromeliakwekerij waar ze plantjes stekt. Werken is haar lust en haar leven!

Als ze met pensioen gaat wil Francien niet ‘achter de geraniums’ blijven zitten. “De hele dag alleen thuis? Niets voor mij, ik heb graag wat te doen.” Bij de buren van Beth-San vindt ze vrijwilligerswerk dat bij haar past. “Ik ben er drie ochtenden per week, van halftien tot twaalf uur. Ik maak de koffie klaar, vouw de was en maak fruithapjes. Soms help ik mee met bedden opmaken.”

De hele dag alleen thuis? Niets voor mij, ik heb graag wat te doen.

Lappendeken
Wie denkt dat Francien zich de rest van de week verveelt heeft het mis. Ze zingt op een ouderenkoor, is druk met diamond-painting en doet haar eigen huishouden. “Ik brei ook graag. Een van mijn lappendekens is in Ethiopië beland. Ik heb een foto van een mevrouw met het dekentje.” Tussen de bedrijven door leest ze graag een boek. “Ik ben nu bezig met Prins en Prediker van Spurgeon.”

Ze hoort er helemaal bij.

Psalmen
Francien voelt zich helemaal thuis bij Siloah, zowel op de woonlocatie als tijdens het vrijwillige werken. “Als je klaar bent met eten hoor je nog een stukje uit de Bijbel, dat is fijn. Dan zingen we ook psalmen. Soms gaat er zomaar iemand achter het orgel zitten om psalmen te spelen en dan zing ik mee.” De medewerkers van de Siloah-locatie zijn blij met vrijwilliger Francien. “Ze hoort er helemaal bij.”