Met hart en mond

De fazant is bepaald geen zangvogel, maar valt te herkennen aan korte klanken. Hoe anders is dat op De Fazant, één van de woongroepen van Siloah-locatie De Burcht in Rijssen. Daar speelt muziek een belangrijke rol in het leven van bewoners. Zoals Bart Jansen en Sjaak Quint die er meer dan gemiddeld mee bezig zijn.

Bart (28) is de organist van de De Fazant, maar speelt ook veel daarbuiten. “Ik ga zo naar het Damhert om er zang te begeleiden”, vertelt hij als we hem interviewen. ‘Organist’ is overigens niet een goede benaming, hij speelt keyboard, orgel én piano. In zijn jeugd kreeg Bart orgelles van Arie Kortleven. Noten leren was net even te hoog gegrepen en daarom speelt hij alles uit zijn hoofd.

Psalmen raken
Dat orgelspelen en begeleiden doet hij meermalen per week. Bijvoorbeeld op de woongroepen van Siloah, maar ook daarbuiten. Heeft woonzorgcentrum Maranatha een organist nodig tijdens een zorguitje? Bart staat paraat. Tijdelijk een kinderkoor begeleiden? Komt voor elkaar. Een kerstuitvoering muzikaal omlijsten of de zang tijdens een huwelijksdienst begeleiden, doet hij ook. “Begeleiden is doorspelen, zodat de zang volgt”, is zijn visie. Als het er op aankomt speelt Bart het liefste psalmen. “Ze hebben een mooie wijs en je kunt er goed op improviseren. Boos, bang, vrolijk of verdrietig, je kunt in iedere psalm emotie leggen. Psalmen raken je, ik kreeg wel eens mensen aan het huilen tijdens het spelen en mensen genieten van psalmen. Als zij genieten ben ik ook blij.”

Boos, bang, vrolijk of verdrietig, je kunt in iedere psalm emotie leggen.

Bovenstem
Medebewoner Sjaak Quint (58) heeft ook een passie voor muziek, maar hij houdt van zingen. Als lid van het Noorder Mannenkoor in Rijssen is hij trouw op maandagavond present bij de repetities. “Ons koor heeft 120 leden, ik zing eerste tenor, dat is hoog. Door corona zijn we een tijdje gestopt, maar inmiddels zijn de repetities weer begonnen. Daar ben ik blij om. Ik miste de contacten”, vertelt Sjaak. Overigens is hij ook lid van een bovenstemgroep in Rijssen. “De bovenstem zingt er bovenuit tijdens de gemeentezang. We zingen met 55 man en worden begeleid door een vrouw op het orgel.” De groep treedt onder meer op in Maranatha en De Wellehof.

Verhoring
Ook voor Sjaak geldt: de psalmen zijn het favoriete repertoire. “De combinatie van zang en boodschap die gebracht wordt maakt het mooi.” Eén psalmvers heeft zijn voorkeur, psalm 119 vers 3. “Och schonkt Gij mij de hulp van Uwen Geest. Dat raakt mij, de afhankelijkheid van de Heere. Zingen doe je met je mond, maar ook met je hart. De Heere weet er ook van.” Dat de repetities van het Noorder Mannenkoor nu hervat zijn, ziet Sjaak als een verhoring van gebeden. “We hebben de Heere er om gevraagd en Hij heeft ons gebed verhoord. Zo zie ik dat.”