Spelen met woorden

“Wie wil er één keer per maand met cliënten van De Boog lezen?” Maja Guiljam, leerkracht in groep 3 van het basisonderwijs, voelt zich 12 jaar geleden aangesproken en zegt ja. Ze begint een leesclubje met naast zichzelf twee leden. De club groeit al snel. “Caroline, Annet, Hans, Leo, Marieke en Elly”, somt Maja de huidige leden op. Om de vier weken komt het gezelschap op donderdagavond bij elkaar in de huiskamer.

De naam ‘leesclub’ is wel te beperkt voor de activiteiten tijdens een clubavond, er gebeurt meer dan lezen alleen. “We beginnen altijd met een praatje, iedereen vertelt iets over zichzelf”, vertelt Maja. “Na tien minuten gaat het boekje open.” Dit boekje is een methode uit het speciaal onderwijs: de Praatboeken over Jos en Femke met elk een eigen thema. “We zijn ooit begonnen met het praatboek De Brandweer, dat was heel aansprekend. Vooral omdat we met de hele club naar de brandweerkazerne zijn geweest. Natuurlijk mocht de sirene even aan, dat weten ze nu nog.”

Het is allemaal heel interactief en de leden genieten ervan.

Spelenderwijs
Wat Maja doet is in feite spelen met woorden. Telkens prikkelt ze de leden van de club om woorden te leren, zinnetjes voor te lezen en zo spelenderwijs hun woordenschat uit te breiden. Dat laatste is Maja’s doel, de taalontwikkeling van de Boog-bewoners stimuleren. “Ik gebruik allerlei hulpmiddelen zoals memorykaartjes en Playmobilpoppetjes en werk bijvoorbeeld met kleurenfiches. Het is allemaal heel interactief en de leden genieten ervan.”

Mary Jones
Een clubavond duurt maximaal een tot anderhalf uur, dan zijn de meeste leden wel door hun energievoorraad heen. “Als afsluiting lees ik een stukje voor uit een boek, zeg maar ons eigen feuilleton. We lezen nu het boek ‘Een Bijbel voor Mary Jones’. Dat vinden ze erg mooi.” Deze maandelijkse avond vrijwilligerswerk is voor Maja zelf geen belasting, integendeel. “Ik geniet ervan, de bewoners zijn heel puur. Het is zó leuk om iets voor deze naasten te kunnen betekenen.” Is Maja jarig, dan komt de hele club gezellig bij haar thuis op verjaarsvisite.