Strijkkralen met Matthis

Zo’n 20 jaar geleden kreeg Matthis van de Krol (25) zijn eerste strijkkralen in handen. Daarmee kon hij oefenen met zijn fijne motoriek door middel van de pincetgreep. Het begon zo onhandig, met zijn volle hand. Na een tijdje lukte het hem om het met zijn vingers op te pakken. De volgende stap was het op kleur sorteren van de kralen. Daarbij ging de hele bak nog wel eens om. Dit ruimde hij dan netjes op met zijn tweelingbroer Marc.

Langzaam leerde Matthis om de kralen op een legbordje te plaatsen. Eerst nog door elkaar, na een poosje een bordje vol van dezelfde kleuren. Het was een echte hobby geworden. Maar alle kunstwerken van Matthis belandden weer in de bak met kralen. Gelukkig vroeg
hij nooit waar ze gebleven waren, maar zonde was het toch. De moeder van Matthis bedacht wat patronen met behulp van Pinterest en liet die door Matthis maken.

Dit was nog niet zo makkelijk, probeer alle kralen maar meteen goed te leggen. Maar alle geduld en moeite is beloond. Matthis kon nu echte kunstwerken creëren. Voor elk seizoen werd iets bijzonders gemaakt, van krokussen en zonnebloemen in de zomer tot sneeuwvlokjes en boompjes in de winter. Ook kolibries en ijsvogels en zelfs het hele leger van Farao mochten niet ontbreken.

…en nog een voor zijn beste vriend Gillis die hem op zijn kamer heeft gehangen.

Voor familie en vrienden maakte hij het ene kunstwerk na de andere. Zijn broers en zussen kregen onderzetters. Al zijn begeleiders kregen een roos in 3D voor de dag van de zorg en ook sleutelhangers met de leukste smileys zijn er aan hen uitgedeeld. Het meest
recent heeft hij windspinners gemaakt. Een voor zijn woning en nog een voor zijn beste vriend Gillis die hem op zijn kamer heeft gehangen. Op deze manier maakt Matthis alles met zijn strijkkralen alles nog net iets mooier en gezelliger.