Trots op mijn job – Leo de Korte werkt bij Wiskerke Onions in Kruiningen

“Als ik niet oplet wordt een partij uien misschien afgekeurd”

6.15 uur. In Siloah-locatie De Boog in ’s-Gravenpolder rinkelt een wekker. Bewoner Leo de Korte staat op, ontbijt en neemt zijn medicijnen in. Pakt vervolgens zijn jas en broodtrommel en gaat naar beneden. Daar staat de taxi die hem vijf dagen per week naar zijn werkplek in Kruiningen brengt, bij Wiskerke Onions.

Eerst koffie, maar al snel neemt Leo zijn plek in aan de sorteerband. Een constante stroom uien rolt langs en Leo is gespitst om alles wat niet goed is eruit te pikken. “Ik moet de slechte uien en de kluiten zand eruit halen. Pas lag er een granaat tussen de uien, dan drukken we meteen op de noodstop en gaan gelijk naar buiten”, vertelt hij over zijn werk. Of er veel of weinig slechte uien tussen liggen? “Dat ligt ook aan het weer. Vorig jaar was er veel zon, toen zijn veel uien verbrand.”

Je moet de hele dag goed opletten of er geen slechte uien tussen zitten.

Zijn werk is zijn lust en zijn leven. Leo is al bijna 25 jaar in dienst bij Wiskerke en gaat met plezier naar zijn werk. “Ik vind het heel leuk en kan goed met mijn collega’s overweg. Het is ook een christelijk bedrijf, daar ben ik dankbaar voor. Je kunt met elkaar over de preek napraten.” Tegelijk is het verantwoordelijk werk. “Je moet de hele dag goed opletten of er geen slechte uien tussen zitten. Als ik die niet zie kan een partij uien worden afgekeurd.”

Al bijna 25 jaar in dienst, dit betekent dat er een jubileum aankomt? “Als ik het mag beleven ben ik op 2 december 25 jaar in dienst. Dan krijg ik een cadeau en ik heb het er al met mijn baas over gehad. Ik wil graag het boek met preken van ds. C. Harinck over de catechismus. Op zondagmiddag lees ik graag een preek.”