Hartenwens: Johan van Laar draait mee in restaurant Gouds Glas

Een jaar geleden kreeg Johan van Laar de vraag wat hij wel eens een keer zou willen doen. Zijn antwoord: in een restaurant werken! Vandaag gaat die wens in vervulling, in hartje Gouda op de Markt.

Daar zijn twee bijzondere restaurants gevestigd en dat ‘bijzondere’ zit ‘m niet alleen in het interieur, de bediening of de menukaart. Nee, Gouds Glas en ‘zusje’ Gewoon Gouds zijn vanuit de levensovertuiging van de eigenaar op zondag gesloten. In Gouds Glas is Johan meer dan welkom om eens te proeven aan de horeca.

Nu is het zo dat Johan zelf ervaring in dit vakgebied heeft. Hij werkt bij de theetuin van de Joostenshoeve in Waarder. “En mijn broer Maarten is kok bij de Reeuwijkse Plassen, daar kom ik wel eens met papa en mama”, vertelt hij, genietend van een kop koffie in het restaurant. Manager Reinier wil weten wat Johan het leukste vindt, in de keuken of in de bediening? “Alles”, luidt Johans antwoord, maar na enig aandringen maakt hij toch een keuze. “Bediening, dan kan ik mensen helpen.”

Paprika’s snijden
Tijd voor een uitgebreide rondleiding door het restaurant dat ongedacht diep en hoog is. “We gaan eerst naar de wijnbar”, vertelt Reinier en Johan volgt hem op de voet. Die is bereikbaar via een best wel hoge trap. “Mensen in de bediening moeten dus best veel lopen”, erkent Reinier. Dat vindt Johan maar zozo. Het restaurant telt twee keukens en die worden beide uitgebreid bezocht. “Ik heb geleerd paprika’s te snijden”, vertelt Johan over zijn keukenervaring. Of hij zich wel eens in de vingers heeft gesneden? “Nee, nee”, en hij doet voor hoe je met je vingers de paprika moet vasthouden.

Je hebt talent en bent geslaagd.

Cocktailshaker
Inmiddels is de rondleiding bij de bar aanbeland en daar is het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Of Johan een cocktail wil maken, alcoholvrij natuurlijk. Dat wil hij maar al te graag en aandachtig luistert hij naar de uitleg van Reinier. Vervolgens doseert hij minutieus de hoeveelheden ananassap, kokos-creme, sinaasappelsap en limoensap in de cocktailshaker. Een flinke schep crushed ice erbij en het schudden van de ingrediënten kan beginnen. Met twee rietjes mogen Reinier en Johan proeven. “Het smaakt heerlijk”, vindt Johan. “Je hebt talent en bent geslaagd”, zegt Reinier, die trouwens naast manager ook examinator is bij de dienstverlenende opleidingen van het Hoornbeeck College in Gouda.

   

Uitstekende kerel
Werken in een restaurant betekent bijna altijd aanpakken en Reinier neemt Johan direct mee naar de imposante barista-koffiemachine. Zelf koffiezetten, dat wil de bewoner van Siloah De Rank in Bodegraven wel. “In de theetuin hebben we ook koffie en taart. Appeltaart, mokkataart en worteltjestaart.” Het zetten van de koffie gaat de ‘stagiair’ goed af. Inmiddels komt buurtbewoner Joël Batenburg binnen voor een kopje koffie. Een mooi moment om ook de bedienvaardigheid van Johan in de praktijk te toetsen. Voorzichtig pakt hij het dienblad en serveert de koffie uit. Zonder knoeien, zonder ‘voetbad’. “Dat doe je uitstekend kerel, en je bent onderweg het Goudse stroopwafeltje ook niet kwijtgeraakt”, grapt de gast en deelt een welgemeend compliment.

Ik vind het echt heel leuk!

Zonder morsen
Tijd voor Johan om ook zelf nog een kopje koffie te nemen, samen met zijn persoonlijke begeleider Emmy Kaashoek die ook te gast is in het restaurant. Dan blijkt dat Johan weliswaar een geweldig leuke tijd heeft in Gouds Glas (“Ik vind het echt heel leuk”), maar dat de
alledaagse zorgen niet uit zijn gedachten zijn. “Iemand van mijn groep is gevallen en heeft zijn been gebroken, hij lag in het ziekenhuis. Ik heb hem een kaartje gestuurd”, zegt hij over zijn medebewoner op De Rank. Die hoeft zich geen zorgen te maken over zijn koffie bij thuiskomst in de woning in Bodegraven. Johan zal hem die zonder morsen en met een lach op zijn gezicht serveren.