“Door mijn opleiding heb ik echt geleerd het contact met mijn cliënten te verdiepen.”

Germa van Veldhuisen (22) werkt als begeleider op woonlocatie Tharah 1 in Barneveld.

Even kennismaken

Ik ben Germa van Veldhuisen, ik werk op Tharah 1, in Barneveld, op de woongroepen De Eik, De Beuk en De Wilg. De bewoners van deze groepen hebben een licht verstandelijke beperking.

Vroeger dacht ik: ik ga echt niet in de gehandicaptenzorg werken, dat is echt niets voor mij. Tijdens mijn opleiding voor Verkoopspecialist werkte ik bij de Beeldentuin in Garderen. Omdat er geen plekje in de winkel was, mocht in het restaurant aan het werk. Daar werkte ik met mensen met een verstandelijke beperking. Ik heb daar twee jaar met veel plezier gewerkt. Op een gegeven moment dacht ik dat het toch beter was om mijn opleiding af te maken in de winkel én ik wilde meer uitdaging. Daarom besloot ik te gaan solliciteren in een bakkerswinkel. Naarmate ik er langer werkte, begon ik het werken met mensen met een verstandelijke beperking steeds meer te missen. Ik haalde zoveel energie uit het werken met deze mensen!

Toen ben ik me gaan oriënteren op werk in de gehandicaptenzorg. Dat was echt lastig, omdat ik geen opleiding in die richting had gedaan. Toen zag ik een advertentie waarin stond dat Siloah een nieuwe collega zocht voor woonlocatie Tharah in Barneveld. Ik heb vervolgens op twee verschillende groepen een dienst meegelopen. Ik was zo enthousiast! Ik kon naast het gezellige praatje wat ik met de bewoners had, ook voor ze zorgen.

Maar ik zag het op dat moment het niet zitten om nog een volledige opleiding hiervoor te volgen. Toen vertelde een van de opleidingsadviseurs van Siloah dat er een nieuwe tweejarige maatwerkopleiding voor volwassenen zou starten. Dit leek me wel wat! Omdat ik toen nog 21 was, moest ik verschillende toelatingstests doen om te mogen instromen voor de maatwerkopleiding Gehandicaptenzorg. Gelukkig ben ik er makkelijk doorheen gekomen.

Ik ben op dit moment aan het afstuderen. Het is een aangepaste opleiding; ik volg niveau 4 in twee jaar. Ik ga één dag per week naar het Hoornbeeck College in Amersfoort en ik werk daarnaast 24-28 uur bij Tharah in Barneveld. Het is echt een maatwerkopleiding: je schoolopdrachten sluiten heel goed aan bij de dagelijkse praktijk van het werk. Daardoor kun je wat je leert, meteen toepassen in de praktijk.

Wat vind je van de begeleiding vanuit Siloah?

Ik heb één keer per week of één keer per twee weken een begeleidingsgesprek. Je hebt een werkbegeleider die er voor je is, en waar je naartoe kunt met je vragen. Daarnaast heb ik van collega’s ook veel begeleiding gekregen. Ook als leerling moet je geregeld dingen presenteren in een vergadering. Dat vond ik soms nog best spannend. Collega’s stonden dan echt open om te luisteren en feedback te geven. De opleidingsadviseur was altijd op de achtergrond aanwezig en beschikbaar voor vragen.

Wat leer je zoal bij Siloah?

Misschien is dat het mooie aan het volgen van een opleiding: dat je gericht aan leerdoelen werkt en je echt stap voor stap moet uitwerken hoe je het leerdoel wilt gaan behalen. Op die manier ga je er ook echt gaan werken. Een voorbeeld: tijdens de opleiding krijg je veel schoolopdrachten. Ik vond het lastig om dit goed in te plannen. Een van mijn leerdoelen is dan ook geworden: “Hoe kan ik balans vinden in het werken aan schoolopdrachten en het hebben van vrije tijd?” Of een ander leerdoel: ‘Hoe kun je door middel van een probleem in gesprek gaan met de cliënt en samen tot een oplossing komen?’ Dit hebben we ook met casussen uit de praktijk geoefend.

Ik heb geleerd dat het echt belangrijk is dat je naast de cliënt staat. Dat je niet boven de cliënt gaat staan en dingen gaat overnemen, maar dat je het vooral samen doet. Daarnaast let je erop dat cliënten goed met elkaar omgaan.

Door mijn schoolopdrachten heb ik geleerd me eerst goed in de cliënt te verdiepen. Mijn schoolopdrachten kunnen bijvoorbeeld gaan over onderwerpen zoals: “Hoe kan ik de cliënt helpen om zich meer te ontwikkelen?” Maar ik had daarnaast ook verschillende schoolopdrachten die over het geloof gaan. Zo kregen we bijvoorbeeld de opdracht om met een cliënt in gesprek te gaan over het onderwerp rouw en verlies. Je merkt dat je door zo’n opdracht de band met de cliënt echt verdiept en ook echt een boodschap over kunt brengen. Je gaat samen meer over de dingen nadenken.

Ook hebben we vanuit Siloah een teamtraining gekregen. Je merkt dat je elkaar als collega’s hierdoor beter leert kennen en het werk nog meer samen doet.

Ik ga in februari een training volgen om een leerling of stagiaire te begeleiden. Ik ben zelf ook leerling geweest, dus ik weet hoe het voelt. Daarnaast lijkt het heel mooi om in de toekomst coördinator te mogen zijn. Dan kan ik nog meer voor de cliënten betekenen.

Enthousiast geworden?

Ben je na het lezen van dit verhaal net zo enthousiast geworden als Germa? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseur Wilma Otte. Je bent van harte welkom!