Hilda heeft haar werk bij Siloah veelzijdig ingericht. Ze werkt fulltime (36 uur) in de functie van Coördinator Kwaliteit & Veiligheid. Als onderdeel van deze functie werkt ze 12 uur als begeleider op de groepen. Daarnaast volgt ze een opleiding die ze vergoed krijgt door Siloah. “Ik heb 3,5 jaar met heel veel plezier op de groep gewerkt als coördinator zorg. Maar op een gegeven moment wist ik alle ins en outs wel, ik zag er geen uitdaging meer in. Toen begon ik met een opleiding Social Work en daarna kwam er een nieuwe functie vrij voor een Coördinator Kwaliteit & Veiligheid.”

Hoe gaat dat in zijn werk, kan je bij Siloah zomaar een opleiding gaan volgen?

“Nou, ik kwam zelf met het initiatief en een van de opleidingsadviseurs van Siloah dacht meteen mee over de mogelijkheden om een opleiding te vergoeden. Het was vrij snel geregeld. Ik volg de Associate Degree variant van Social Work, dat is een verkorte hbo-opleiding, waarna je een diploma krijgt voor niveau 5. Het is een verdieping op je mbo-opleiding, maar geen volle hbo-opleiding. Doordat ik eerst SAW-4 heb gevolgd, kan ik deze opleiding in anderhalf jaar doen in plaats van twee jaar. Als je betrokken bent bij de organisatie, biedt Siloah je graag doorgroeimogelijkheden.”

Als je betrokken bent bij de organisatie, biedt Siloah je graag doorgroeimogelijkheden.

Merk je dat je baat hebt bij de opleiding tijdens het werken op de groep?

“Ja, zeker!” Hilda somt op: “Ik leer meer over ziektebeelden, waardoor ik meer inzicht krijg in de processen die bij die ziektebeelden horen en dat leer herkennen bij een bewoner. Ik leer over de opbouw van een ondersteuningsplan. Ik krijg recht en kom meer te weten over wetten als WMO. En ethiek, waardoor ik leer inzien dat we cliënten vaak door een ‘medische’ bril bekijken: als baby worden ze meteen op de weegschaal gelegd, hun ontwikkeling wordt nauwkeurig gemonitord en ze krijgen een diagnose. Maar als we bijvoorbeeld niet zouden weten dat iemand autisme heeft, dan zouden we meer gericht zijn op de mogelijkheden van de persoon zelf, in plaats van op zijn beperking.”

Dat sluit erg aan bij onze zorgvisie Begeleiden met Perspectief.

“Ja, klopt! Als je niet denkt vanuit iemand zijn beperking en niet de nadruk legt op het probleemgedrag, dan leer je zijn kwaliteiten beter zien en benutten.”

Het is mooi om deze rol in hun levens te spelen.

Wat drijft jou in het werken bij Siloah?

“De cliënten hebben mijn hart gestolen. Ze zijn zo puur, kort door de bocht, het is zwart of wit.” Ze grinnikt: “Ze zijn heel vaak vrolijk. Wat we voor hen betekenen zit vaak in de kleine dingen, maar toch blijven ze ons daarin nodig hebben. Wij kunnen ze steeds een stapje verder helpen. Bijvoorbeeld door hen een spiegel voor te houden: je doet nu dit, maar kun je het ook anders doen? Ik ben veel aan het coachen, dus. En bij een andere groep ben ik meer het groepsproces aan het begeleiden en heb ik soms verzorgingstaken. De cliënten leven op van gezelligheid en geborgenheid, we zijn een vervanging van een gezin thuis. Het is mooi om deze rol in hun levens te spelen.”

Er is nieuw personeel nodig op de nieuwe woonlocatie in Geldermalsen, vertel daar eens wat over?

“Er komen vier woongroepen, met deels nieuwe cliënten. Dat is leuk, het pand is nieuw, de woongroepen zijn nieuw en de teams worden nieuw gevormd. Allerlei technische zaken zijn meteen goed geregeld, je krijgt een telefoon op zak waarop je ook van alles kunt regelen, bijvoorbeeld het aftekenen van medicatie. Het is mooi om met elkaar iets nieuws te starten, je kunt ook echt je persoonlijke inbreng meenemen. Natuurlijk worden de goede bestaande structuren overgenomen, maar er is genoeg ruimte voor nieuwe ideeën.”

In feite kan iedereen bij ons werken.

Hoe zou je de teams omschrijven?

“We hebben een open en gezellige sfeer in de teams, we kunnen elkaar bevragen op de manier van werken. Als teamlid kun je taken kiezen die bij je aansluiten: de een vindt het leuk om een activiteit te organiseren, de ander is liever verantwoordelijk voor een BHV-plan of voor de medicatie. De een is mondiger dan de ander, de een vindt het fijner om contact te onderhouden met familie dan de ander, daarin vullen we elkaar aan. Je hoeft niet een bepaalde persoonlijkheid te zijn, in feite kan iedereen bij ons werken, zolang je kunt handelen als het nodig is, communiceert en op jezelf reflecteert. Want ook cliënten hebben daarin verschillende behoeften, de een heeft het nodig dat er lekker pittig gedaan wordt, de ander heeft meer baat bij een lieve, rustige benadering.”