Hechte vriendschap

Tussen de Siloah-locaties Tharah in Barneveld en De Boog in ’s-Gravenpolder liggen 179 kilometers autoweg. Een rit die als alles meezit iets meer dan twee uur in beslag neemt. Geen wonder dat hartsvriendinnen Elsbeth Ter Maaten (Tharah) en Anne de Bruine (De Boog) elkaar maar een paar keer per jaar zien. Maar die afstand maakt hun vriendschap niet minder waardevol. “We kunnen niet zonder elkaar” klinkt het in Anne’s prachtige appartement waar Elsbeth een paar dagen logeert.

Elsbeth, geboren in Ederveen, woont in Tharah en werkt bij Imkerij De Werkbij in Veenendaal. Daar verricht ze veel verschillende werkzaamheden “Eigenlijk alles wat er moet gebeuren. Ik vind mijn werk geweldig, met honing zit je zo dicht bij de natuur. Als ik in de lente een bloemetje zie, gebeurt er al wat met mij. Ik kan het niet precies onder woorden brengen, het is gewoon de schepping. Daar zie ik de hand van God in.”

Vriendin Anne komt oorspronkelijk uit Oosterland op Schouwen-Duiveland, een half uur rijden van ’s-Gravenpolder. Ze werkt in de wasserij van zorgcentrum Rehoboth in Goes. Secuur werk want ieder kledingstuk heeft zo zijn eigen wasvoorschrift. “In de winter dragen veel bewoners wollen kleding, die mag niet de droger in, maar hangen we op.” Ze heeft veel contact met bewoners en dat maakt haar werk extra leuk. “Het is zó gezellig om een praatje met ze te maken.”

WhatsApp
De vriendinnen ontmoetten elkaar tijdens een vakantieweek van de Vrouwenbond Gereformeerde Gemeenten. “In 2018”, vertelt Anne, “we waren in De Rijp, in hotel De Rijper Eilanden.” Elsbeth: “Zo’n week begint met kennismaken en door de week leer je elkaar steeds beter kennen. Aan het einde gingen Anne en ik als vriendinnen uit elkaar.” Die vriendschap is gezien de afstand tussen hun woonplaatsen lastig, maar WhatsApp biedt gelukkig uitkomst. “We spreken elkaar via de app

De berichtjes van de vriendinnen gaan over van alles, ze vragen naar elkaars familie en praten over hobby’s en werk.

en wisselen berichtjes uit”, legt Anne uit. Waar die berichtjes over gaan? “Van alles, we vragen naar elkaars familie en praten over hobby’s en soms over ons werk”. Elsbeth: “De ene week is er veel te bespreken, de andere week wat minder.”

Lekker makkelijk
Siloah Magazine is te gast tijdens de logeerdagen van de ‘best friends’ en natuurlijk zijn we benieuwd naar hun plannen voor deze dagen. “De eerste dag hebben we uitgeslapen en op ons gemakje gebruncht, daarna zijn we naar de stad geweest, naar Goes. Weer thuis hebben we met een boek op de bank gezeten, met een muziekje op de achtergrond.” Omdat Anne geen eigen keuken heeft maar wél een combi-oven, aten ze samen kant-en-klare lasagne. De maaltijden kosten deze dagen sowieso niet veel moeite. Er staat ook pizza en een afhaalmaaltijd van de Chinees uit het dorp op het menu. “We doen lekker makkelijk.” Zo houden ze ook veel tijd over voor wat ze het liefste doen: gezellig bijkletsen.

Stimuleren
Rest de vraag: zouden de vriendinnen niet liever in dezelfde Siloah-locatie willen wonen? Daar zijn ze allebei stellig in: nee! Dat zou immers heimwee naar hun familie opleveren en bovendien vinden ze allebei hun werk veel te leuk. Elsbeth heeft nog wel een verzoek aan het einde van het interview: “Wil je in het verhaal stimuleren dat mensen meegaan met de vakantieweken van de Vrouwenbond? Ik probeer collega’s over te halen, maar die zien niet in hoe leuk zo’n week is.” Dat de weken een Bijbels karakter hebben, spreekt Anne en Elsbeth erg aan. Anne: “Afgelopen zomer waren we in Mander, daar ging het over David. We hebben een lied geleerd en gingen op zondag twee keer naar de kerk.” Tijdens die week is hun vriendschap nóg hechter geworden.