Vrijwillig bakwerk én vakwerk

Het is een feit, Klop is kwaliteit. Inwoners van Haaften en omgeving herkennen ongetwijfeld deze slogan van Bakkerij Klop. Meer dan 100 jaar maken drie generaties het lekkerste brood en banket. In 2006 verkopen de heer en mevrouw Klop hun bakkerij en gingen met pensioen.

Thijs Klop wordt al snel als vrijwilliger actief, bij verzorgingshuis De Wittenberg en als ouderling binnen de hersteld hervormde kerk van Haaften-Waardenburg. Ruim 10 jaar later wordt hij benaderd om zijn bakkersvak weer op te pakken in de Leidsche Hoeven in Tricht. “Dat was toen in aanbouw, Hans vroeg me te kijken op de bouw en tips te geven over de indeling van de bakkerij”, vertelt Thijs Klop. Na de opening in oktober 2017 gaat hij er als vrijwillige bakker aan de slag. “En daar heb ik geen dag spijt van gehad.”

En daar heb ik geen dag spijt van gehad.

Eenmaal per week werkt Klop een dag in de bakkerij en niet zelden is hij al rond 7.00 uur aanwezig, vóór de cliënten van Siloah binnenkomen. “De eerste cliënt vraagt dan: heb je al koffie gehad? Ze vinden het leuk als ze mij koffie mogen brengen.” De bakker maakt op zijn vrijwillige werkdag een groot aantal producten. “Italiaanse bollen, die zijn populair in de lunchroom. Daar zitten Italiaanse kruiden in.” Maar ook saucijzenbroodjes, amandelbroodjes, tompoezen en in december kransen, stollen en appelbeignets produceert Klop in grote aantallen.

Voornaam
Net als vroeger staat Klop voor kwaliteit. “Daar lever ik geen graan op in”, vertelt hij met overtuiging. “Laatst was er een tekort aan een bepaalde grondstof, het brood was net niet helemaal naar mijn zin. Je kunt er niets aan doen, maar het zit me dan niet lekker.” Het contact met de cliënten is voor de vrijwilliger een belangrijke meerwaarde. “Om te beginnen word je met je neus op de feiten gedrukt, de cliënten hebben allemaal een beperking en jouw kinderen niet.” Maar die beperking staat de onderlinge band niet in de weg, integendeel. “Ik voel me helemaal thuis, ze roepen me allemaal bij mijn voornaam.”

Ik voel me helemaal thuis, ze roepen me allemaal bij mijn voornaam.

Neuriën
Dat de Siloah-locatie een reformatorische identiteit heeft is voor Klop geen voorwaarde om er vrijwillig actief te zijn. “Ik kijk graag over kerkmuren heen. Tegelijk, het is heel fijn als cliënten opeens psalmen zingen tijdens het appels schillen. Laatst was er een jongen die heel veel verschillende psalmen uit zijn hoofd kende. Zo mooi dat God uit zijn mond de lof werd toegebracht. Ja, dan zit je gewoon mee te neuriën.”

 

Beroemde appeltaart
Of de beroemde appeltaart van de Leidsche Hoeven een recept heeft van Thijs Klop? “Nee, dat was er al en wat goed is, daar moet je niet aankomen.” Maar wat is het geheim van deze specialiteit, willen we weten? Dat vertelt Klop niet. “Wat geheim is moet geheim blijven.” Wil je ook deze beroemde appeltaart proeven? Neem dan een kijkje op onze webshop www.leidschehoeven.nl/webshop.